free_space_galaxy_texture_by_lyshastra-d77gh54

La proiectele din orice domeniu, fie ca este vorba de simpla alegere a garderobei sau decorarea casei, fie ca vorbim despre proiectele business din orice domeniu – web-design, prezentarile din cadrul intalnirilor etc. –  folosesti culorile.

Modul in care le utilizezi, vor avea un impact pozitiv sau negativ in modul in care esti/este perceput, inteles si interpretat tu ori creatia ta.

Cred ca merita sa constientizam faptul ca toate culorile au un impact direct si puternic asupra oamenilor pentru ca acestea induc emotii, bune sau rele, in ​​oameni.

Daca ai inteles publicul tinta si modul in care culorile ii influenteaza, prin utilizarea inteligenta a lor, poti influenta modul in care se va simti publicul tau si implicit cum va percepe proiectul tau.

Imi doresc sa-ti ofer cateva idei despre diferenta pe care o poate face o culoare in design, cum culoarea naste sentimente si cum poti folosi eficient culorile in design-urile/proiectele tale, pentru a te ajuta la crearea celei mai bune experiente pentru utilizatorii tai.

Sa incepem asadar cu pasul nr.1. Sa facem cunostinta cu : Paleta de culori

O paleta de culori este o diagrama care contine principalele nuante de culori precum si modul in care si culorile relationeaza una fata de cealalta.

Cele mai frecvente palete de culori utilizate contin sase sau douasprezece culori.

colour-wheelAvem intotdeauna culorile principale ale paletei (rosu, portocaliu, galben, verde, albastru si violet), la care se pot adauga alte sase culori suplimentare (rosu-portocaliu, galben-portocaliu, verde-galbui, albastru-verde, albastru-violet si rosu-violet).

Dupa cum poti vedea, toate culorile suplimentare pe paleta de culori sunt intercalate intre culorile principale.

 

Culorile se clasifica dupa mai multe criterii. Astfel avem:

A. Dupa tipul culorii:

 1. Culorile primarecolour-wheel_1

Vei recunoaste probabil cele trei culori primare: rosu, albastru si galben. Culorile primare
sunt culorile de baza ale oricarei roti de culoare si ale spectrului de culori ca un intreg. Pentru a crea orice alta culoare, va trebui sa utilizezi o combinatie de doua sau toate cele trei culori primare.

 1. Culorile secundare 

colour-wheel_2Acestea sunt: violet, portocaliu si verde. Culorile secundare sunt create atunci cand se amesteca cele doua culori primare impreuna. Acestea, de asemenea, se afla vis a vis de culorile primare de pe Paleta de culori, dar pozitionate practic intre cele doua culori, care au fost amestecate pentru a face aceasta culoare secundara.

Nota : Spunem ca avem culori complementare (contrastante, opuse). Acestea, in amestec, produc o culoare neutra (ex. rosu + verde )  .

 1. Culorile tertiare colour-wheel_3

Culorile tertiare sunt create atunci cand se amesteca o culoare primara si o culoare
secundara. Ca urmare, culorile tertiare sunt cele mai multe fata de primare ori secundare, ca urmare a mai multor combinatii care pot fi facute. Pe paleta de culori, acestea se afla intercalate intre fiecare dintre culorile primare si secundare combinate.

B. Dupa Grupe de culoare

Cand ma gandesc la culoare, exista doua grupe principale, elementare – culori calde si culori reci. Acestea impart in mod egal Paleta de culori.

 1. Culorile caldecolour-wheel_4

  – Culori cum ar fi: rosu, portocaliu si galben.
  Acestea toate induc o senzatie de caldura intr-un fel – rosu este pasional si de foc, portocaliu si galben sunt estivale, ca soarele.

 2. Culorile reci

  colour-wheel_5– Culori cum ar fi: albastru, verde si violet. Acestea induc in mod natural un sentiment de calm, pace. Sunt mult mai discrete comparativ cu culorile calde, fiind mai aproape de apa si natura.

 

 

Recapituland, te intrebi probabil de unde sa incepi.

In primul rand, este o idee buna sa incepi procesul de invatare despre ce inseamna fiecare dintre culorile primare. Din acestea rezulta toate celelalte (de la simpla paleta de culori pana la pantonar).

De acord ca, pentru ca fiecare om cu care vorbesti, oriunde in lume, o culoare poate avea o semnificatie diferita, generandu-i anumite sentimente care te pot favoriza sau nu.

De aceea cred ca este important sa determini publicul tau tinta pentru proiectul tau, sa intuiesti ce semnificatie au anumite culori pentru acestia si saii  influentezi prin magia culorilor.

In al doilea rand, mult mai multe despre semnificatia culorilor si cum sa le combini, poti gasi in PDF-ul pe care ti l-am pregatit. Descarca-l, e gratuit! Si mai mult, vom ramane in contact pentru a-ti oferi si alte idei care sa te sprijine in succesul activitatilor tale. Deci,  inscrie-te la newsletter si vei primi PDF-ul promis.

semnatura

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *